Bloc del gat més juganer de Cardedeu

Valor educatiu

VALOR EDUCATIU DE LES JOGUINES

“El gat Corneli” té molta cura a l’hora de seleccionar joguines, mirant que aquestes siguin divertides i captin l’interès dels nens. Tot jugant, els nens aprenen un seguit de valors i conseqüentment el joc es converteix en educatiu. Els nens més petits necessiten més atenció i cooperació per part dels adults per poder gaudir al màxim d’una joguina.

Jugant amb els nens es creen un munt de complicitats i coneixements mutus en què tots, infants i adults, en surten beneficiats.

Un dels proveïdors de joguines de fusta d'”El gat Corneli”, la fàbrica finlandesa JUKKA, ens ha facilitat la història del seu fundador J. Jussila. L’adjuntem a continuació. Creiem que la seva lectura us pot resultar interesant.

JOGUINES DE FUSTA JUKKA, de FINLÀNDIA
HISTORIA DEL SEU FUNDADOR: JUHO JUSSILA

Juho Jussila (1874-1947), pedagog i fabricant de joguines, es va graduar a l’escola de Mestres de Jyväskylä i posteriorment va treballar com a supervisor de la mateixa escola. Juho Jussila sempre va remarcar la importància que té el joc en l’educació dels nens, i els valors implicats en el fet d’aprendre tot jugant.

En un viatge d’estudis a Alemanya va poder conèixer de primera mà l’ensenyament de manualitats en escoles rurals i va visitar fàbriques de joguines educatives. Aquest fet el va impulsar a dissenyar les primeres joguines d’aquest tipus l’any 1909.

Va començar posant en marxa, l’any 1923, una petita fusteria al soterrani de casa seva. El seu primer èxit va ser el joc conegut a Finlàndia com a “Fortuna”, que es va fer famós internacionalment durant la depressió dels anys 1930. L’any 1929 la producció es va traslladar, primer, a una antiga fàbrica de cervesa, i més tard, el 1934, a una nova fàbrica propietat de Jussila a Lutakko.

Al començament, les joguines que fabricava JUKKA estaven molt relacionades amb la cultura finlandesa: cases, animals, trens… Essent moltes d’elles seleccionades, el 1938, pel govern finlandès com a joguines bàsiques tradicionals. A partir dels anys trenta, les joguines JUKKA van ser molt reconegudes més enllà de Finlàndia. L’any 1946 es varen introduir noves idees en la producció de joguines, degudes majoritàriament als avenços de la psicologia.

Segons J. Jussila, les joguines han de tenir dues característiques bàsiques:

  • UNA JOGUINA HA DE SER FUNCIONAL, amb formes simples, que deixi espai per a la pròpia imaginació i creativitat.
  • UNA JOGUINA HA D’ESTAR BEN FETA. Si es trenca o es fa malbé de seguida, el nen no aprendrà a apreciar el valor de les coses. Si la joguina és sòlida i es manté en bon estat a mida que el nen creix, aquest la vincularà a la seva infantesa i li portarà bons records durant la seva vida d’adult.

    S’han d’entendre les joguines a través dels ulls dels nens. Després de tot, jugar és per a ells el que és treballar per als adults. Quan un nen està concentrat jugant expressa la seva manera de ser, el seu propi pensament i la seva creativitat.

    Des de 1940, JUKKA col·labora amb associacions infantils i escoles finlandeses. A partir del 1950 també coopera amb UNICEF. I és, des de 1960, una de les fàbriques més importants del món en producció de joguines de fusta. Actualment, la fàbrica d’Oy Juho Jussila es troba a Palokangas, Jyväskylä. La dirigeixen Harry Savo i Maija Jussila, besneta de Juho Jussila.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: